Wednesday, 18 September 2013

Kenapa semua FB

Mesti ramai yang masih ketagi dalam melayari laman social?seperti laman muka buka atau lebih dikenal FB.persoalannya sekarang apakah punca laman ini begitu popular sehingga ada yang sanggup  mahu menghabiskan masa berjam-jam untuk  bermain dengan FB ini ? jika kita melihat  statistik penggunan laman ini,mestilah dikalangan remaja.kecendurangan remaja menggunakan laman ini agak banyak disebabkan laman ini seakan-akan memberikan kepuasan kepada remaja.perbagai aplikasi yang terdapat dalam laman muka buku.ini membuat remaja begitu tertarik untuk menggunakan laman ini.laman ini boleh di ibaratkan sebuah
kehidupan yang boleh dikatakan serba ada, kenapa ? hanya mereka yang ketagi dalam permainan ini yang tahu apakah punca utama  mereka bermain dalam permainan ini.
Laman ini juga seakan-akan menarik golongan tua untuk menggunakannya. Mesti kita tertanya-tanya kenapa golongan yang sudah berumur masih bermain dengan laman muka buku ? apakah punca mereka berminat untuk menggunakan laman muka buku ini.? Ini jangkan saya mungkin mereka bosan.?ada yang setuju atau tidak ? dengan jangkan saya. Tetapi apa yang kita lihat kenapa golongan ini menggunakan laman ini.ada 2 sebab pertama menjadikan laman ini satu laman untuk mereka berniaga,mempromosikan barang barang yang ingin dipasarkan. Dan yang ke 2 menggunakan laman ini sebagai sebahagian dalam kehidupan mereka.maksudnya di sini, apa-apa mereka buat mereka akan update dalam status mereka dalam laman muka buku atau FB. Ini Cuma apa yang saya Nampak.
Bagi saya kita tidak salah menggunakan laman sesawang.tetapi kena berhati-hati. Tidak semua perkara kita share dalam laman muka buku.ada yang perlu ada yang tidak. Berhati-hati dalam penggunan laman sesawang ini.jika tidak kita akan menyesal.
Laman ini bagaikan neraka jika kita tidak bijak menggunakannya. Mana tidak nya penggunan begitu bebas menggunakannya tanpa segan silu berkongsi dengan semua kenalan dalam laman muka buku.akibat terlalu bebas ini menjadi faktor kita sering mendekatkan diri dengan segala dosa.tidak perlu diulaskan dengan panjang lebar.TEPUK DADAH TANYA SELERA.  Kita tahu apa yang kita share dalam laman ini.
Bukan nak mengajar apa lagi nak menegur. Tapi  sayangkan kalau kita buat salah tiada yang menegur kita.apa yang kita buat ikut suka hati kita jak.jadi sebelum terlamabt marilah kita semua sama-sama bangun dari kesalahan kita semua,jika selama ini kita bertindak mengikut hati.kita ubah bertindak mengikut iman kita. Insha allah kita akan diberikan petunjuk dalam kehidupan ini.

Sekaian sahaja berkongsian dalam blog saya.

Sharwin


No comments:

Post a Comment